İbadet Yerimiz
İbadet için Bursa Protestan Kilisesi’nin kullandığı tarihsel bina, Fransız Kilisesi olarak biliniyor.
Fransız Kilisesi, Fransa’dan gelen Katolik Filles de la Charite mezhebine ait rahipler tarafından inşa edildi. Binanın temel taşı, Peder Thomas tarafından konuldu, 14 Aralık 1879 tarihinde Monsenyör Testa tarafından kutsandı ve 11 Ağustos 1880 tarihinde tamamlandı. Yapıldığı döneme çok yakın tarihte kilisenin içinde bulunduğu komplekste dispanser, işlik, yetimhane, okul ve hastane bulunduğu bilinmektedir.
Kilisenin dekorasyonunun Assomptionist mezhebinin üyesi olan Rahip Lamerand ve bir Rus ressam tarafından 1927 yılında yapılmıştır. Kilisenin tonozun merkezinde Pantokrator İsa Mesih (Egemen İsa Mesih) bulunuyor. İsa’nın yakasında “Rex Regum” Latince yazısı “Kralların Kralı” demektir. İsa’nın her iki tarafında altı kanatlı melek bulunmaktadır. Dört köşede bulunan boş yuvarlak çerçeve içinde dört Müjde kitabının yazarların (Matta, Markos, Luka, Yuhanna) resimleri günümüze ulaşmamıştır.
Zaman zaman kesintiye uğrayan ibadet, 1960 yılında kullanılmadığı bilinmektedir. 1971 yılında Noel kutlamaları için kilise TOFAŞ tarafından uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Zamanla kilise cemaatsiz kalarak tekrar kullanma kapanmıştır. Daha sonraki yıllarda boş kalan kilise binası ağır hasar görmüştür. 1996 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Erdem Saker tarafından başlatılan restorasyon girişimleri 2004 yılında Bursa büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Hikmet Şahin tarafından sonuçlandırılmış ve ibadete açılmıştır. 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce tadilat yapılmıştır.
Günümüzde Bursa’nın hizmet eden tek geleneksel kilise binası olma özelliğini koruyan Fransız Kilisesi Katolik, Ortodoks ve Protestan cemaatleri tarafından ibadet amacıyla kullanılmaktadır.
Hristiyanlar, İsa Mesih’in yeryüzüne insanları Tanrı’yla barıştırmaya geldiğine; günahlarımıza karşılık öldüğüne ve üçüncü gün ölümden dirildiğine; ikinci kez ölüleri ve dirileri yargılamak için geleceğine; tek Tanrı’ya; tek Tanrı’nın bizlere kendisini Kutsal Kitap’ta görünmeyen Öz (Baba), Kelam (Oğul) ve Kutsal Ruh olarak açıkladığına; kutsal evrensel kiliseye, kutsalların birliğine, günahların affına, ölülerin dirilişine ve sonsuz yaşama inanıyor.
Medya ve Haber |
Profesyonel rehber, tarihçi ve yazar Saffet Emre Tonguç Bursa’yı gezerken Fransız Kilisesi’ni ziyaret etti. Programın videosu bu linkte bulunuyor.
Açık Saatler
SALI, PERŞEMBE, CUMARTESİ
Ziyaret için her hafta açıktır
13:00 – 18:00
PAZAR
Kilise Açılışı: 12:00
İbadet: 12:30-14:00
Not: İbadetimiz halka açıktır.
Misafir olarak ibadetimizi izlemek için katılabilirsiniz.